1. Агнешки котлети

    И ризото с шафран и спанак

    При приготвянето на тази рецепта се използва аксесоара за готвене на AEG пренасящ вкуса на истинско барбекю у дома- Plancha Grill.

    Plancha Grill работи върху всички видове готварски плoтове: индукционни, лъчисти и газови, като грилова всички съставки равномерно, благодарение на бързото разпределение на топлината по цялата и повърхност. Специалното покритие предотвратява залепването и изисква използването на малко мазнина, което прави ястията по-здравословни и по-малко калорични.

ПРОДУКТИ:

  • 2 парчета - агнешки френч рак
  • 3 скилидки - пасиран чесън
  • 200 г - гъсто кисело мляко
  • 2 с.л. - зехтин
  • кора - от 1 лимон
  • 2 щипки - шафран
  • сол и прясно смлян черен пипер - на вкус

 

ЗА РИЗОТОТО

  • 320 г - ориз арборио или карнароли
  • 1 ч.л. - шафран
  • 125 г - масло
  • 1 глава - ситно нарязан лук
  • 60 г - пармезан
  • 50 мл - бяло винно
  • 1 л - горещ зеленчуков бульон
  • 80 г - бейби спанак
  • сол и прясно смлян черен пипер - на вкус

Начин на приготвяне

Агнешки котлети

Посолете котлетите и подправете с черен пипер. В купа смесете киселото мляко, чесъна, зехтина, лимоновата кора и шафрана, и разбъркайте добре. Намажете котлетите със сместа, покрийте с фолио и оставете да се мариноват за около час.

Загрейте планча грила на висока температура по цялата му повърхност (обедините две единични зони на индукционния плот ако имате такава опция).

Извадете котлетите от маринатата и подсушете с кухненска хартия. Сложете котлетите на грила и гответе 8-10 минути, като обръщате, докато се запекат добре. 

Прехвърлете месото в тава и печете 12-15 минути, или ако използвате термо сонда, докато вътрешната температура достигне 51-52 градуса за средно недопечено (medium rare). 

Ризото с шафран и спанак

Започнете да приготвяте ризотото. Сложете шафрана в чаша, залейте с малко топла вода и оставете да се накисне за поне 10-15 минути. 

В голяма касерола разтопете 50 г от маслото, добавете лука и гответе на средно силен огън, докато омекне.

Прибавете ориза, разбъркайте, за да се намасли и гответе 3-4 минути. Налейте виното, разбъркайте и оставете за няколко минути, за да се изпари алкохола.

Започнете да добавяте към ориза по един черпак от горещия бульон. Добавяйте нов, след като предишния е абсорбиран от ориза и гответе 18-20 минути.

Пет минути преди края на готвенето прибавете водата с шафрана и разбъркайте. 

Изключете котлона, подправете със сол, сложете пармезана, спанака и останалото масло и разбъркайте добре. Покрийте с капак и оставете за 4-5 минути. 

Сервиране

След като извадите котлетите от фурната ги покрийте с алуминиево фолио и оставете да отпочинат за 10 минути. 

Отделете котлетчетата едно от друго и сервирайте с ризотото и микрорастения.

Electrosound AEG и Electrolux © 2020.